Sponsorizare 2021

Mai jos găsiți un mic ghid cu privire la legea sponsorizării, cheltuielile cu sponsorizarea, precum și un model de contract de sponsorizare.

Poți să faci un bine, fără niciun cost pentru tine. Redirecționează 2% din impozitul pe venit către Asociația Hristos în Africa – durează doar 2 minute.

Asociația Hristos în Africa este o organizație non-profit, fără salariați. Ne dorim ca oamenii să simtă că ajutorul de la Dumnezeu vine și prin noi. Dar pentru asta, avem nevoie și de voi.

Când am început călătoriile misionare în Africa, am făcut o promisiune îndrăzneață: 100% din donațiile pentru Africa merg direct la finanțarea proiectelor de misiune. Asta deoarece am decis să mergem pe banii noștri.

Astăzi suntem din ce în ce mai mulți voluntari doritori să ajute la organizarea taberelor în Africa.

Principiul nostru este ca fiecare leu donat prin formularele dedicate de pe acest site să contribuie în proporție de 100% la scopul campaniei. De exemplu: organizarea taberelor de copii, oferirea de rechizite școlare elevilor care au nevoie ș.a.m.d.. Toate campaniile disponbile le găsiți pe prima pagină.

Până acum, copiii din Rwanda și Burundi s-au bucurat și ne-au mulțumit foarte mult. Peste 800 de elevi au fost hrăniți în 2 tabere de Paști 2021. De asemenea sute de copii s-au bucurat cu noi în taberele din Rwanda.

Așadar:

Dacă doriți să sponsorizați Asociația Hristos în Africa, contactați-ne:

Model contract de sponsorizare

Sponsorizând cu orice sumă deplasările noastre misionare în Africa, nu doar că faceți o faptă bună dar vă puteți diminua și nota de plată către stat. Detalii mai jos.

beenhere

Pentru plătitorii de impozit pe profit

Asociația HRISTOS ÎN AFRICA, figurează în Registrul entităţilor/unităţilor de cult începând cu data de 27.02.2020.

Legea Sponsorizării

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 129 din 25 mai 1994. Puteți descărca forma actualizată a legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea aici:

Context Fiscal

Companiile (contribuabili persoane juridice plătitoare de impozit pe profit) au posibilitatea de a acorda fără costuri suplimentare fonduri/bunuri/servicii prin acțiuni de sponsorizare. Apelând la o facilitate fiscală prevăzută la art. 25 (4) lit. i) din Codul Fiscal, sponsorizarea nu reprezintă o cheltuială suplimentară pentru companie.

Cheltuielile de sponsorizare se scad din impozitul pe profit datorat și achitat la stat. Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de acțiuni diminuează ulterior și direct sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitul pe profit.

Condițiile cumulative pentru a accesa această facilitate fiscală sunt:

 • compania trebuie să fi plătitor de impozit pe profit;
 • beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (4^1). (Ne poți verifica aici, CUI nostru este: 41957278;
 • acțiunile trebuie justificate prin acte juridice (contracte, ne ocupăm noi) încheiate potrivit prevederilor legale;
 • fondurile direcționate trebuie să fie sub cea mai mică dintre limitele precizate mai jos:
  • 75% din cifra de afaceri;
  • 20% din impozitul pe profit datorat.
 • sponsorizarea trebuie să fie înregistrată în contabilitate în anul pentru care se face plata impozitului

Cum se calculează suma?

Potrivit art. 21, alin. 4, pct. p) din Codul Fiscal, contribuabilii care efectuează sponsorizări scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente. Din profitul calculat, se va stabili valoarea impozitului de 16%. Din acest impozit se va scădea suma atribuită Asociației Hristos în Africa, reprezentând cota de 20% (sau 0.75% din cifra de afaceri).

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se reportează în următorii 7 ani consecutivi.

Declarații fiscale

Plătitorii de impozit pe profit au obligația de a depune o declarație informativă privind beneficiarii sponsorizărilor – Formular 107- care poate fi descărcat aici.

Entitățile, plătitoare de impozit pe profit – au obligația de a depune declarația informativă până la termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv:

 1. a) până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, respectiv până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor în cazul contribuabililor prevăzuți la art.41 alin.(5) lit.a) și b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare;
 2. b) până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, cu excepția contribuabililor prevăzuți la art.41 alin.(5) lit.a) şi b) care depun declarația până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, în cazul contribuabililor care intră sub incidența prevederilor art.16 alin.(5) din Legea nr.227/2015;

Exemplu de calcul – determinarea facilității fiscale maxime:

Cifra de afaceri (total venituri) = 5.000.000 lei

Cheltuieli totale = 4.600.000 lei (din care 4.587.000 lei cheltuieli de curente, la care se adaugă 13.000 lei cheltuieli de sponsorizare)

Profitul brut impozabil = 5.000.000 – 4.600.000 + 13.000 = 413.000 lei. Impozitul pe profit înainte de scăderea cheltuielilor cu sponsorizarea = 413.000 lei x 16% = 66.080 lei

Limite maxime ale facilității fiscale:

 • 75% din cifra de afaceri = 37.500 lei
 • 20% din impozitul pe profit datorat = 13.216 lei

Impozit de plătit: 66.080-13.000= 53.080 lei

Monografie contabilă sponsorizări

6584Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizări=5121Conturi la bănci lei15.000
not_interested

Pentru microîntreprinderi

Potrivit art. 56 alin (11) din Codul fiscal și a instrucțiunilor de completare a formularului 107 există o mențiune specială care limitează microîntreprinderile în a acorda sponsorizare. Asociația Hristos În Africa nu este furnizor de servicii sociale acreditat cu cel puțin un serviciu social licențiat. Mențiunea nu este prevăzută la celelalte tipuri de plătitori (spre ex., plătitorii de impozit pe profit).

X