La școala din Buramata, Burundi – Africa (2021) – Problemele educației sexuale și abandonului școlar

La școala din Buramata, Burundi învață în jur de 800 de elevi, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. Prima zi de școală poate fi diferită dacă nu ai cele necesare – și nu vorbim aici doar despre rechizite…

Elevele au nevoie de ”educație sexuală” – în sensul sănătos al cuvântului. Asta pentru că ele rămân însărcinate foarte devreme; cad pradă prostituției datorită lipsei mijloacelor financiare.

Odette Mwiza, profesoară de engleză, ne explică care este problema principală a fetelor adolescente din Burundi și de ce acestea lipsesc de la școală:

„Fetele au nevoie de multe: hrană, haine, papuci și altele. Dacă familiile lor nu au mijloacele financiare să le ofere acestea, ele vor căuta o modalitatea de a le obține. Dacă găsesc oameni care le pot oferi bani vor accepta să se prostitueze – fiind minore .

Mai mult, datorită lipsesei de educație, ele nu vor avea nici o remușcare de conștiință, mai ales că se pot bucura de un avantaj financiar. Însă remușcările apar atunci când se trezesc că sunt însărcinate și au abandonat școala din acest motiv. Mai mult, familia nu o va susține, nu îi va accepta pe copii, iar femeia va rămâne singură să-și crească copiii. E o mare problemă.

În țara noastră ni se spune că copiii sunt o binecuvântare de la Dumnezeu. De aceea, pentru noi conceptul de planificare familială este un păcat în sine. Știm din Geneză că Dumnezeu nu le-a spus lui Adam și Eva să se abține, ci să se înmulțească și să stăpânească pământul. De aceea noi nu înțelegem când ni se spune să nu mai facem copii. Avem mulți, dar ne este greu să-i creștem.

Dacă ești născută ca majoritatea fetelor într-o familie săracă, atunci vei căuta mijloace să trăieși. Dacă nimeni nu ți-a spus care sunt consecințele relațiilor sexuale premature, atunci nu știi să te ferești.

Noi știm că avortul este un păcat. Sub nici o formă nu îl facem. Avem și frică că putem muri – mai ales datorită avorturilor cu plante naturale pe care l-am practicat.

De asemenea, aici nu sunt homosexuali. Nici guvernul nu îi acceptă, ci este ilegal. Pentru mine, homosexualitatea este un mare păcat. Țineți minte cum a fost pedepsită Sodoma și Gomora? Cred că Dumnezeu urăște foarte mult acest act. Noi suntem creștini și de aceea ne scârbim de el.”

Vizualizări: 73

Alte videouri interesante din această categorie (aceste categorii)