Dansul Tradițional Burundez – Karyenda: toba tradițională africană

Dansul Tradițional Burundez, după liturghia de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, 2021. Locația: Bujumbura, Burundi.

Vezi și dansul rwandez.

Karyenda este o tobă tradițională africană. A fost principalul simbol al Burundi-ului și al Mwami-ului (regelui) acestuia și avea un statut semi-divin. Se spunea că Mwami-ul interpreta bătăile de pe karyenda în reguli pentru regat.

Atunci când Burundi și-a câștigat independența față de Belgia în 1962, karyenda a fost simbolul steagului național și al stemei acestuia din 1962 până în 1966, dar a fost înlocuit după înființarea republicii.

Istorie

În mod tradițional, cele mai importante cântece și dansuri populare erau interpretate pentru a lăuda virtuțile regalității. Un festival important era umuganuro (festivalul anual al sorgului), care cuprindea o imensă manifestare de fast, festivități și dansuri pentru curtea regală. De la căderea monarhiei în 1966 și, în special, după masacrul hutu din 1972, astfel de expresii culturale s-au diminuat.

A doua cea mai importantă tobă a fost rukinzo. Acesta îl însoțea pe mwami oriunde mergea.

Tobele, în ciuda numeroaselor tulburări, au rămas populare și sunt încă venerate. Vechile familii care au fost gardienii tobelor au încercat să mențină vii tradițiile străvechi. Unele au o anvergură internațională, cum ar fi Toboșarii regali din Burundi sau L. Ndoricimpa și C. Guillet, care au înregistrat Les tambours du Burundi (Tobele din Burundi) în 1983.

Simbolism

Ca obiecte sacre, tobele erau mult mai mult decât simple instrumente muzicale. Erau folosite în ritualuri, cum ar fi umuganuro, sau în împrejurări speciale. Evenimentele majore pentru rege, cum ar fi încoronările regale, înmormântările și nunțile, erau anunțate prin intermediul tobelor. Bătaia tobelor semnala, de asemenea, anumite ritualuri, cum ar fi momentul în care mwami se ridica dimineața sau se retrăgea seara.

Tobele aveau diverse denumiri, cum ar fi „distribuitorul păcii” sau „doamna țării”.

Ordinul Regal Karyenda și Ordinul Regal Rukinzo au fost înființate de Regele Mwambutsa al IV-lea al Burundiului la 1 iulie 1962. Ordinul de Karyanda era ordinul principal al regatului și era împărțit în cinci clase.

Sanctuare

În mod normal, tobele erau păstrate în sanctuare de tobe. Acestea erau o rețea strânsă de locuri înalte, precum și centre de putere politică și religioasă în Burundi precolonial. Sanctuarele erau păzite în principal de familii hutu, care erau singurele cărora regele le permitea să fabrice, să cânte și să păstreze tobele sau să le aducă la curte pentru o ocazie specială. Ei erau numiți abatimbo, care în limba rundi înseamnă toboșari „care lovesc tare”. În fiecare sanctuar era întronizată o tobă sacră și era păzită de însoțitori. Existau, de asemenea, ingendanyi (tobe mici) și un set de tobe la care se cânta împreună cu tobele principale.

Câteva dintre principalele sanctuare pentru tobe erau următoarele: Gishora Hill, lângă Gitega; Higiro Hill, tot lângă Gitega; Magamba Hill; și Banga. (sursa)

Vizualizări: 103

Alte videouri interesante din această categorie (aceste categorii)