Burundi, Africa:
- este una din cele mai sărace țări din lume
- are aproximativ 10 milioane de locuitori
- are o suprafață de 10 de ori mai mică decât România
- Aici trăiesc câteva mii de ortodocși
Mai întâi am mers în Burundi
De sărbătoarea Sf. Serafim de Sarov: am vizitat școala ortodoxă de ciclu primar și secundar din Buramata, Burundi, unde:
- studiază aproape 300 de elevi
- profesorii sunt plătiți de către stat
- profesorii sunt mai puțin cultivați decât în școlile private.
- am împărțit caiete, pixuri și dulciuri
- la final copiii au cântat imnul național și imnul Uniunii Est Africane.
Un alt obiectiv a fost parohia Sf. Arsenie, unde:
- paroh este părintele Silvestru, care locuiește cu soția și cei 3 copii
- cu ei mai locuiește un preot
- totul într-o casă neracordată la curent și apă.
În curte sunt școala și o altă clădire care ar putea servi ca centru misionar, dar care nu sunt în funcțiune datorită stării de degradare.
Tabăra de copii din Rwanda
Am părăsit apoi Burundi pentru a ajunge în orașul Rwamagana din Rwanda. Aici s-au adunat în jur de 100 de copii pentru a participa la tabăra de Bobotează.
Părinții copiilor au fost foarte bucuroși știindu-i în siguranță la Dumnezeiasca Liturghie și la atelierele de colorat, pictură, muzică și lucru manual. În plus, au fost foarte mulțumiți pentru că le-am dat de mâncare! Nu își permit prea des să cumpere carne, lapte sau ouă.
M-a marcat cumințenia, seriozitatea și ascultarea lor. Nu am văzut nici urmă de obrăznicie sau îndrăzneală rea. Le-am spus la final că pot să se închine la icoanele cu sfinții pe are tocmai îi terminase de colorat. Când am vizitat câteva familii am văzut pe perete, în casă, agățate alături de icoanele obișnuite, foile colorate cu Sfânta Muceniță Ecaterina, cu Maica Domnului sau cu Mântuitorul.
Bugetul taberei de copii de Bobotează
Nădăjduim ca această tabără să continue și să aducă roade. Cea mai mare parte din costuri a fost acoperită datorită generozității credincioșilor din parohia Talpalari, Iași care au donat peste 800 de euro și au susținut mai multe ediții ale taberei. De asemenea au contribuit și alți oameni cu suflet mare din Iași.
Credincioșii din biserica studenților (A.S.C.O.R.) din Cluj-Napoca, unde paroh este părintele Ciprian Negreanu, au donat peste 600 de euro. Am luat peste 500 de caiete, 1000 de pixuri și câteva baxuri de absorbante – de care este mare nevoie deoarece fetele lipsesc de la școală motivând că nu își permit să și le cumpere.
Oamenii din spatele taberei de copii de Bobotează
Am organizat 3 sesiuni de training catehetic în Rwamagana, Rwanda: o activitate comună de pregătire a liderilor bisericilor ortodoxe din Rwanda: citeți, diaconi, preoți. Temele au fost: Proscomidia și Dumnezeiasca Liturghie.
Alexios Z., din Asociația Ortodoxă Misionară ”Route of Agape” din Grecia a catehizat doamnele preotese și a prezentat despre rolul femeii în Biserică și despre monahismul ortodox.
Am înțeles după aceste sesiuni că preoții africani au o smerenie aparte, surprinzătoare. Ei atât știu: că nu știu nimic!
Înainte de a adresa prima întrebare, Pr. Panaghiotis din parohia Rwabutazi s-a ridicat în picioare și mi-a zis:
Noi nu știm nimic, suntem aici ca să învățăm și ne bucurăm de fiecare dată când vine cineva din România sau Grecia să ne învețe.
În aceste parohii toți credincioșii știu Crezul (cu excepția copiilor preșcolari).
Duminica și în sărbătorile când nu sunt preoți disponibili pentru a sluji Dumnezeiasca Liturghie, ei se adună pentru rugăciune și lecturarea scrierilor sfinte. La final zeci de catehumeni sunt catehizați în credința ortodoxă.
Cântarea este comună, iar atmosfera este cea din primele secole creștine.
Esența lecțiilor catehetice a fost învățătura de bază, precum cea despre sfinți sau semnul sfintei cruci. Au fost și câteva chestiuni practice, precum rostirea cu voce tare a rugăciunilor de la momentul epiclezei, urmat de Amin-ul credincioșilor.
M-a impresionat simplitatea și bucuria lor molipsitoare; felul în care ei știu să primească orice li se oferă fără mofturi. Ospitalitatea este aici regulă de bază. La rândul lor, cei care au vizitat România cu ocazia I.T.O., au o impresie foarte bună despre Î.P.S. Teofan – mitropolitul Moldovei și Bucovinei și despre poporul român, de care se simt foarte atașați.