† Sf. Apostol, Întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan; Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul

friday27decDivine Liturgy ✟† Sf. Apostol, Întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan; Sf. Cuv. Teodor MărturisitorulSf. Fabiola, văduva, întemeietoare de spitale, de la RomaFasting ruleFast FreeFapte 6:8-15;7:1-5,47-60 Matei 21:33-42

Saints, Feasts, and Readings

27/12/2024

† Sf. Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan (34) • Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul (840) • Sf. Mc. Mavrichie şi cei 70 împreună cu dânsul (286) • Sf. Fabiola, văduva, întemeietoare de spitale, de la Roma (399) • Sf. Ier. Teodor, arhiepiscopul Constantinopolului (686) • Sf. Cuv. Luca Triglinul • Sf. Sf. Mc. Tihon, arhiepiscop de Voronej, în Rusia (1919).

În anul 428, Pulheria, sora împăratului Teodosie II, a primit în dar mâna dreaptă a Sfântului Ştefan, ducându-o la Constantinopol. În anul 439, împărăteasa Evdochia a mai adus de la Ierusalim şi alte bucăţi de os, ca în secolul al VI-lea, Iulia Anisia să mute la Constantinopol restul moaştelor sale (mutare prăznuită pe data de 2 august). În anul 1110, trupul întreg al Sfântului Ştefan  a fost furat de la Constantinopol de un monah veneţian, pe nume Petru, şi aşezat în biserica S. Giorgio Maggiore in Isola din Veneţia, unde poate fi cinstit şi astăzi. Fragmente de os din moaştele Sfântului Ştefan pot fi cinstite şi în alte biserici din Venezia şi Murano: San Giovanni in BragoraSantElenaSanta Maria Gloriosa dei FrariSan Donato, după cum atestă F. Corner,  Notizie storiche delle chiese e monasteri di Venezia e di Torcello, 1758, p. 29, 67 şi 363. Părticele din moaştele Sfântului Ştefan se află şi în biserica San Lorenzo fuori le mura din Roma.

Sfântul Mavrichie a fost căpetenia Legiunii Tebane, alcătuite în cea mai mare parte din creştini proveniţi din Egipt. Împăratul Maximian a poruncit decimarea acestei legiuni, din pricina convertirii lor la creştinism. Măcelul a avut loc în localitatea Agaunum (astăzi Saint-Maurice) din Elveţia. O parte dintre soldaţi au fugit în ţinuturile învecinate, unde au predicat Evanghelia. Astfel se explică existenţa atâtor sfinţi locali, îndeobşte în Piemonte, aparţinând Legiunii Tebane. O parte din moaştele Sfântului Mavrichie au fost aduse la Torino, în anul 1591 şi se află în Capella della Sindone.

Fapte 6:8-15;7:1-5,47-60
Matei 21:33-42

more