Sâmbăta dinaintea Înălţării Sfintei Cruci; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie şi Teodul (Odovania praznicului Naşterii Maicii Domnului)

Saturday12sepSâmbăta dinaintea Înălţării Sfintei Cruci; Sf. Mc. Avtonom, Macedonie şi Teodul (Odovania praznicului Naşterii Maicii Domnului)Sf. Cuv. Eanswithe din Anglia; Sf. Ier. Elbie din Irlanda; Sf. Vasie, din Rusia; Sf. Sf. Mc. Dositei, din GeorgiaFasting ruleFast FreeI Corinteni 4, 1-5Matei 23, 1-12

Saints, Feasts, and Readings

12/09/2020

Sfinți și sărbători: Sf. Sf. Mc. Autonom, din Bitinia, sub Diocleţian (313); Sf. Mc. Macedonie, Tatian şi Teodul (sec. IV); Sf. Sf. Mc. Curnut, episcop de Iconiu, azi în Turcia (sec. III); Sf. Ier. Teodor, episcopul Alexandriei; Sf. Mc. Ochian; Sf. Mc. Iulian, preotul, şi cei 40 împreună cu dânsul, din Galatia (sec. IV); Sf. Sf. Mc. Serapion, episcop de Catania, în Sicilia (sec. IV); Sf. Ier. Elbie, episcop de Emly, în Irlanda (528); Sf. Ier. Siluan, episcop de Verona (sec. VI); Sf. Cuv. Insvitia (Eanswithe), stareţă a Mănăstirii Folkestone, din Anglia (640); Sf. Cuv. Daniel, din insula Tasios, la lacul Apolonias, în Bitinia, Turcia (sec. IX); Sf. Cuv. Andronic, din Atroa, muntele Olimp, din Bitinia (sec. IX); Sf. Cuv. Atanasie cel Bătrân, stareţ al Mănăstirii de la Visock, şi ucenicul său, Atanasie cel Tânăr, din Rusia (1395); Sf. Vasie, de la Tiksen, în Rusia (1624); Sf. Sf. Mc. Dositei, de la Tbilisi, în Georgia (1795); Sf. Nou Mc. Alexie (Voroşin), Teodor, protoiereul, şi Dimitrie, preotul, din Rusia (1937).

Ap. I Corinteni 4, 1-5

Fraţilor, aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu. Iar la iconomi mai ales, se cere ca fiecare să fie aflat credincios. Dar mie prea puţin îmi este că sunt judecat de voi sau de vreo judecată omenească de toată ziua; fiindcă nici eu nu mă judec pe mine însumi. Căci nu mă ştiu vinovat cu nimic, dar nu întru aceasta m-am îndreptat. Cel care mă judecă pe mine este Domnul. De aceea, nu judecaţi ceva înainte de vreme, până ce nu va veni Domnul, Care va lumina cele ascunse ale întunericului şi va vădi sfaturile inimilor. Şi atunci fiecare va avea de la Dumnezeu lauda.

Ev. Matei 23, 1-12

În vremea aceea a vorbit Iisus mulţimilor şi ucenicilor Săi, zicând: Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise; deci toate câte vă vor zice vouă faceţi-le și păziţi-le; dar după faptele lor să nu faceţi, că ei zic, dar nu fac. Pentru că leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte. Toate faptele lor le fac ca să fie priviţi de oameni; că îşi lăţesc filacteriile şi îşi măresc ciucurii de pe poalele hainelor. Și le place să stea în capul mesei la ospeţe şi pe scaunele cele dintâi în sinagogi, să li se plece lumea în piețe şi să fie numiți de oameni: Rabbi. Voi însă să nu vă numiţi rabbi, că unul este Învăţătorul vostru, Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi. Și tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri. Nici povățuitori să nu vă numiţi, că unul este Povățuitorul vostru, Hristos. Și care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru, căci cine se va înălţa pe sine se va smeri, și cine se va smeri pe sine se va înălţa.

more