+) Adormirea Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan; +) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon

saturday26sep+) Adormirea Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan; +) Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon Sf. Cuv. Efrem, de la Novgorod, în Rusia; Sf. Mc. Vladimir, preotul, din RusiaFasting ruleFast FreeI Corinteni 10, 23-28Matei 24, 34-44

Saints, Feasts, and Readings

26/09/2020

Sfinți și sărbători: †) Mutarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan de Dumnezeu Cuvântătorul (sec. I); †) Sf. Voievod Neagoe Basarab (1521); Dreptul Ghedeon, din tribul lui Manase; Sf. Mc. Hira; Sf. Senator, cinstit la Albano, în Lazio; Sf. Ier. Eusebiu, episcop al Romei (310); Sf. Ier. Eusebiu mărturisitorul, episcop de Bologna, al apărător al credinţei ortodoxe în faţa arianismului (400); Sf. Ier. Vigil, episcop de Brescia, în Lombardia (sec. VI); Sf. Amantie, preotul, de la Citta di Castello, în Umbria (sec. VII); Sf. Cuv. Nil, din Calabria, de la Grottaferrata, în Lazio (1004); Sf. Cuv. Efrem, de la Novgorod, în Rusia (1492); Sf. Mc. Vladimir, preotul, din Rusia (1939).

Ap. I Corinteni 10, 23-28
Fraților, toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc. Nimeni să nu caute ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui. Mâncaţi tot ce se vinde în măcelărie, fără să întrebaţi nimic pentru cugetul vostru; fiindcă «al Domnului este pământul şi plinirea lui». Dacă cineva dintre necredincioşi vă cheamă pe voi la masă şi voiţi să vă duceţi, mâncaţi orice vă este pus înainte, fără să întrebaţi nimic pentru conştiinţă. Dar de vă va spune cineva: Aceasta este din jertfa idolilor, să nu mâncaţi, pentru cel care v-a spus şi pentru conştiinţă.

Ev. Matei 24, 34-44
Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Iar de ziua şi de ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din ceruri, ci numai Tatăl Meu singur. Şi precum a fost în zilele lui Noe, aşa va fi şi venirea Fiului Omului. Căci precum în zilele acelea dinainte de potop oamenii mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie, şi n-au ştiut până ce a venit potopul şi i-a luat pe toţi, la fel va fi şi venirea Fiului Omului. Atunci, din doi care vor fi în ţarină, unul se va lua şi altul se va lăsa. Din două care vor măcina la moară, una se va lua şi alta se va lăsa. Deci privegheaţi, că nu ştiţi ziua în care vine Domnul vostru. Aceea cunoaşteţi, că de-ar şti stăpânul casei la ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea şi n-ar lăsa să i se spargă casa. De aceea şi voi fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul Omului va veni.

more